1. GETAT yöntemleri güvenilir mi?
Etkisi olan her şeyin yan etkisi de vardır. Bu sebeple T.C. Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Dairesi olarak, kanıta dayalı 15 farklı uygulama alanında sağlık profesyonelleri aracılığıyla bu uygulamalara izin verilmektedir. Tedavi öncesinde bir hekimle görüşmek ve uygulamaların kişisel sağlık durumunuza uygun olup olmadığını öğrenmek önemlidir. Hekiminize başvurmanız bu uygulamalara en güvenilir şekilde erişmenizi sağlar.
2. Geleneksel tıbbın yan etkileri var mı?
Etkisi olan her şeyin doğal da olsa yan etkisi de vardır. Bu sebeple geleneksel tedavi yöntemleri de her bireyde farklı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle hekiminizin rehberlik ve uygun görüşü ile uygulanması önerilir.
3. Geleneksel tıp alanında nasıl eğitim alabilirim?
15 farklı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamasından herhangi birinde eğitim alıp uygulama yapmak için Bakanlığımızca tanımlanan kriterlere uygun hekim ve sağlık personeli olmak ve bakanlığımızca düzenlenen uygulama sertifikası eğitimlerine katılıp sertifika almak gerekmektedir. Kaliteli bir sağlık hizmeti almak ve sağlığınızı tehdit edecek sonuçlarla karşılaşmamak için geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını Bakanlığımızca onaylı ünite ve merkezlerden alınması önemlidir.
4. Bitkisel ürün ve ilaçlar arasında nasıl bir fark vardır?
Bitkisel ürünler de ilaç tedavileri de hastalık semptomlarını ortadan kaldırmak için kullanılır. Bazı bitkisel ürünler ilaç tedavilerini destekleyebilir. Bazen de bazı bitkiler ilaçlarla etkileşime girebilir. Kullandığınız ürünlerle alakalı mutlaka hekiminizi bilgilendirmelisiniz. Kullanmadan önce de mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
5.Geleneksel tıp tedavileri ne kadar etkilidir?
Geleneksel tıbbın etkinliği, tedavi edilen duruma, kullanılan yönteme ve kişisel sağlık özelliklerine göre değişebilir. Bakanlığımızca uygulanmasına izin verilen geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulanmaları bilimsel araştırmalarla desteklenmiş ve etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ancak her tedavi kişiden kişiye farklı sonuçlar verebilir. Bu nedenle uygulama öncesinde mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
6. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını halihazırda aldığımız tedavi ile birlikte kullanılabilir mi?
Evet. Tedavi yöntemlerini desteklemek ve semptomları azaltmak amacıyla geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları halihazırda aldığınız tedavi ile beraber kullanılabilir. Uygulama öncesinde mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
7. Hangi sağlık sorunları için geleneksel tıp uygulanabilir?
Geleneksel tıp uygulamaları birçok sağlık sorununda tedavi amaçlı kullanılmakla beraber tedavi edilecek hastalığa göre uygulanacak yöntem değişiklik gösterebilir. Doktorunuza danışmadan geleneksel tedaviye başlamak tavsiye edilmez.
8. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerini uygulamak için nereye başvurmalıyım?
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmeti almak için;
· Devlet Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve Üniversite Hastanelerinden hastalığınız/durumla ilgili hekimin uygulamayı sizin için uygun görmesi ve yönlendirmesi,
· Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama ünite ve merkezlerimizdeki hekimlerimizin uygulama yaptırmak istediğiniz hastalığınız/durumla ilgili uygulama yapılmasına karar vermesi ile uygulama yaptırabilirsiniz.
· Bulunduğunuz şehirde uygulama ünite ve merkezlerimize MHRS üzerinden ya da telefon ile randevu alarak ulaşabilirsiniz.
9. Geleneksel tıp uygulamalarını çocuklarda kullanmak güvenli midir?
Geleneksel tıp uygulamalarının bazıları çocuklarda da uygulanabilir. Her tedavi yöntemi, yaşa ve sağlık durumuna göre uygun olmayabilir. Bu sebeple uygulama öncesinde mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
10. GETAT Uygulamaları tek başına tedavi için yeterli midir?
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp” fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, tedavi etme veya iyileştirmenin yanında sağlık halinin devamlılığının sağlanmasında da kullanılan bir yöntemdir. Hastalığınızın sürecine bağlı olarak geleneksel tıp uygulamasına hekiminiz karar vermelidir.