Geçmişin İzinde Sağlığın Geleceğinde
Tarih boyunca çok sayıda kültüre ev sahipliği yapan Anadolu, ilk bulguları günümüzden 10.000 yıl öncesine dayanan Anadolu Tıbbına da ev sahipliği yapmıştır. Anadolu tıbbı, Antik dönem, Hitit dönemi, Antik Batı Anadolu dönemi, Selçuklu dönemi ve Osmanlı dönemlerinden beslenerek günümüze kadar gelmiştir. Hipokrates, Bergamalı Galen, Bursalı Asklepiades, Anavarzalı Dioskorides, Kayserili Areteaus, Hacı Paşa, Mahmud Şirvani, Şerafeddin Sabuncuoğlu, Şemseddin-i İtâki, Akşemseddin, Molla Gürani, Mustafa Behçet Efendi gibi çok sayıda ünlü tıp adamı da Anadolu’da yaşamış ve Anadolu tıbbının gelişmesine katkıda bulunmuştur. Sadece sağlık alanındaki yapılara ve doktorlara bakıldığında bile Anadolu’nun tıp tarihi açısından ne kadar önemli olduğu görülebilir.
Geleneksel tıbbın özü de aslında Anadolu’nun binlerce yıllık tıbbi bilgi, deneyim ve tecrübesine dayanmaktadır.
Anadolu tıbbı, insanların sağlığını korumayı ve hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan beden, zihin, ruh arasında bir denge kurulması gerektiğini kabul eden bir anlayıştır. Her bir hastalık, sadece bir semptom değil, tüm beden ve ruhun dengesizliğinin bir yansıması olarak görülür.
Anadolu Tıbbında yaygın olarak kullanılan uygulama alanları kupa terapi, sülük uygulaması, fitoterapi, apiterapi, hipnoz, müzikterapi ve doğal gıdaların kullanımı gibi yöntemlerdir.
Sonuç olarak Anadolu’da tarih boyunca uygulanan tıp bilimi, bu toprakların bilim ve kültür tarihine yapılan en somut katkılar arasında yer almaktadır. Asklepionlardan (ilk hastaneler) daruşşifalara, Hipokrates’ten Sabuncuoğlu Şerafeddin’e kadar geniş bir yelpazedeki örnekler, bilim tarihi açısından önemli bir konu olmasının yanında, Anadolu’da tarih boyunca verilmiş sağlık hizmetlerinin düzeyini de ortaya koyar. Özellikle Osmanlı Dönemi Anadolu’sunda bölgeye ve tüm dünyaya örnek olacak Tıp Medeniyeti’nin zirve çağını yaşadığını görmekteyiz.
Bakanlığımız, Sağlıklı Türkiye Yüzyılında, Anadolu Tıbbının deneyim ve tecrübelerinden edindiğimiz katkı ile bilimsel ve kanıta dayalı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarını bütüncül (integratif) bir şekilde sağlık sistemine entegre ederek, sağlık sisteminin her basamağında entegre hizmet sunumu sağlamak üzere çalışmalarını devam ettirmektedir.